Reis naar Spanje (Labuerda) 2016

Van 2 oktober tot 7 oktober gingen we met bewoners van Lindenhove (+DVC), Tilia (+ DVC), Polderzicht en OLVO Heist op reis naar Spanje (La Buerda). Daar beleefden we een prachtige week met veel cultuur, plezier en zon! Bij deze een fotoreportage van deze mooie reis doorheen het zonnige Spanje!

Zondag 2 oktober 2016-Maandag 3 oktober 2016

Na weken voorbereiding, waren we klaar voor onze jaarlijkse reis naar het mooie Spanje. Vanuit Blankenberge, Maldegem en Heist stromen de kleine busjes toe in Knokke. Met z’n allen op de bus om stipt 18u30 iedereen uit te zwaaien! We zijn in totaal met z’n 98 (inclusief chauffeurs)!

Na het avondmaal op de bus en een plaspauze, was het tijd om de oogjes dicht te doen. We werden wakker met Stan Van Samang (helaas niet live) om elkaar een ‘Goeiemorgen, Goeiedag’ te wensen oftewel ‘Buenos Dias’. De display in de bus geeft 25 graden Celsius aan. Bakken en braden dus! Rond 11u werden we hartelijk ontvangen door de baas van het hotel en zijn personeel. Op het prachtige terras van hotel Pena Montanesa dronken we een sangria, cerveza, … Tijdens het middagmaal werden we eraan herinnerd dat de Spanjaarden graag voldoende eten serveren J. Als voorgerecht een soepje, als hoofdgerecht lam met aardappelen en frietjes en als dessert een flan. Tijdens deze reis werd duidelijk dat de Spanjaarden bij alles frietjes serveren (of denken ze dat Belgen altijd frietjes eten). Geen enkele bewoner ging met honger van tafel! Integendeel. We maakten ons klaar voor de middagwandeling in La Buerda. Een wandeling langs de mooie natuur van het stadje, afgesloten met een bezoek aan de plaatselijke kerk. Om 19u schoven we onze voetjes onder tafel voor het avondmaal. Anderhalf uur later kropen we onder de wol voor een zalige nachtrust.

Dinsdag 4 oktober 2016

Rise and Shine! Een nieuwe dag brengt nieuwe belevenissen. Na het uitgebreid ontbijt brengen we een bezoek aan het pittoreske Ainsa waar we uitzicht hebben op de panoramische landschappen en we de kleine souvenirwinkels kunnen bezoeken. Lunchen doen we in het hotel. Na de Spaanse Paëlla (mét frietjes) stapten we de bus op naar SOMMOS Barbastro, een wijngaard die ons een uitgebreide uitleg geeft over de werking en die ons laat proeven van 3 overheerlijke wijntjes (één witte wijn, twee rode wijnen). Erna kregen begeleiders en bewoners de kans om wijn aan te kopen (mét korting). Van SOMMOS vertrokken we richting Santuario de Torreciudad waar we de eer kregen om onze eigen eucharistieviering te geven. Vervolgens reden we terug naar het hotel waar het avondmaal op ons wachtte. Wederom om een prachtige en zonovergoten dag!

Woensdag 5 oktober 2016

Dag 3 vandaag. Het weer ziet er twijfelachtig uit. De zon wil er niet helemaal doorkomen, dus hopen dat de regen niet opdaagt. We vertrekken om 9u30 naar San Juan de la Pena. De bus mocht een serieuze klim maken in de bergen. Er was gepland om helemaal naar de top te rijden, maar de verraderlijke bochten staken er een stokje voor. Een heel scherpe bocht zorgde ervoor dat we een stukje te voet moesten afleggen met de bewoners. Iedereen stapte van de bus, in de rolstoel en de berg op! De zon kwam er intussen ook door. Met veel inspanning en teamwork bereikten we het nieuw klooster (Monasterio Nuevo (S.XVII)). We maakten een korte wandeling door het aanliggend bos en mochten aanschuiven aan tafel van het viersterrenhotel. In de namiddag bezochten we het klooster en zagen we enkele indrukwekkende ruïnes. Aan de hand van een glazen ondergrond, kon men het oud klooster zien en hoe het leven in die tijd was. Een prachtig stukje geschiedenis. Intussen was het buiten al mooi opgewarmd en trakteerden we iedereen op een pannenkoek en een appelsapje in de omgeving van het klooster. Iedereen nog een plaspauze en de bus op voor het avondmaal in het hotel.

Donderdag 6 oktober 2016

Vroeg uit de veren vandaag! Iedereen wordt om 6u30 op de bus verwacht! Op onze weekplanning lazen we ‘Bezoek aan Leida’. Surprise, Surprise! Er was geen sprake van Leida, maar we reden richting Pamplona, de stad van de stierenvechters! Elk jaar verzamelen de inwoners van deze stad zich en laten ze de stieren los! Vervolgens rennen de mannen voor hun leven. We bezoeken de imposante kathedraal en zijn aanliggend museum (Museo Cathedral D Pamplona). Kunst uit de gotische, romaanse, neoklassieke tijd komen naar voren. Ook zagen we archeologische overblijfselen. Vervolgens waren we even vrij om de stad te verkennen. We bezochten onder andere het stadhuis, de grote marktplaats, het monument van de stierenvechters en de arena. Het middagmaal ging door in ‘Argileku’. Na drie entradas, een goed stuk vlees of vis en dessertje, zetten we onze tocht verder in Pamplona. We krijgen nog een groot uur vrij voor een terrasje en de winkeltjes te bezoeken. Omstreeks 21u waren we terug in het hotel. Na het avondmaal kropen we met z’n allen in bed om te dromen van een fantastische en zonovergoten dag.

Vrijdag 7 oktober 2016

Om 8u30 waren we aanwezig voor het laatste ontbijt van deze reis. In de ochtend werden bagage en rolstoelen, en dergelijke ingeladen terwijl de bewoners genoten van de laatste zonnestralen op het terras van Pena Montanesa. Deze middag serveerden ze nog eend met frietjes en om 13u30 zaten we allemaal op de bus om naar huis te rijden.

Een zalige reis met mooie herinneringen! Jullie waren weer fantastisch!