Verslag en fotoreportage Labuerda

Naar jaarlijkse gewoonte trekt vzw De Lindeboom naar Labuerda in Spanje. Enkele bezoekers van het dagverzorgingscentrum hadden het geluk om hieraan deel te nemen. Hieronder vindt u het verslag en de fotoreportage van de reis.

Op zondag 30 september verzamelden 99 bewoners en begeleiders in Lindenhove. Om 16u30 stipt vertrokken de dubbeldekbus van Albion en 3 camionetten richting de Spaanse zon. Na een rit van ongeveer 17u, met enkele tientallen schapen als jaarlijks obstakel, kwamen we aan in Hotel Peña Montañesa. Na een frisse aperitief en een lekker maaltijd met frietjes (want bij élk gerecht kregen we frietjes!) maakten we ons klaar voor een hobbelige wandeling langs de droge rivierbedding van de rio Cinca. In Labuerda vierden we de eucharistie in de San Sebastian-kerk en genoten we erna van een drankje. In het hotel genoten we een heerlijk avondmaal.

Op dag drie vertrokken we met de bus naar Catalonië, door de bergen naar het stadje Boí. Na de middag gingen we naar het nationale park Aigüestortes. Dit park kenmerkt zich door de vele bergmeren en –rivieren, en een ring van indrukwekkende bergtoppen tot 3050 meter hoog. Met busjes van het park zelf klommen we naar boven waar we een prachtige wandeling maakten via een houten pad. Op het einde moesten we wel een serieus obstakel overwinnen maar met de vele helpende handen was dit geen probleem. Nadien genoten we van verse appelsap en poffertjes.

Naar jaarlijkse traditie gingen we ook dit jaar naar een wijnproeverij. Deze keer gingen we naar familiebedrijf Lalanne. In twee groepen gaven twee van de dochters hun deskundige en vurige uitleg over de historie en de werking van het bedrijf. Na de rondleiding was het tijd voor het echte werk: proeven! Tijdens de overheerlijke maaltijd werden drie verschillende wijnen gepresenteerd. Tot slot kreeg iedereen nog de mogelijkheid om wijn te kopen. Na de middag werden we verwacht in Barbastro, daar bezochten we het museo diocesano en de indrukwekkende kathedraal.

Op donderdag hadden we na het ontbijt een vrije morgen. De meeste bewoners zochten een plekje op het terras en genoten van het fantastische zicht op de berg Peña Montanesa. Anderen gingen gaan wandelen. Priester Hubert (Olvo) had nog een verrassing in petto: met de aperitief in de hand kon iedereen uit volle borst meezingen met zijn meezingers. Ook Olivier (animatie Tilia) gaf het beste van zichzelf.

Na de middag trokken we opnieuw de hoge Pyreneeën in en bezochten de bergpas Portalet, die exact op de grens van Frankrijk en Spanje ligt. Daar genoten we van het zonnetje en hadden we de mogelijkheid om souvenirs en drank (goedkoper) in te kopen. De laatste avond in het hotel was er één vol ambiance. Het personeel van het hotel werd in de bloemetjes gezet en nog voor het avondmaal werd de polonaise ingezet. Na het eten kon iedereen die wou nog iets drinken in de bar en een dansje placeren alvorens een laatste keer in bed te kruipen.

Op de laatste dag werd alles klaar gemaakt en vertrokken we moe maar na een fantastische reis terug naar België.