Daguitstap Westhoek

Op woensdag 22 augustus stond er een daguitstap op het programma richting de Westhoek. Om 11u30 arriveerden we in Westrozebeke waar we in frituur de Notelaar ons middagmaal aten. Nadien trokken we naar Passendale waar we de Britse militaire begraafplaats Tyne Cot bezochten. Er liggen 11.957 doden begraven, waarvan 8.369 niet meer geïdentificeerd konden worden. Héél indrukwekkend.

In domein de Palingbeek in Zillebeek bezochten we het Coming World Remember Me-project. Duizenden mensen hielpen bij het maken van 600000 beeldjes uit klei. Daarmee worden de 600000 slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem herdacht. Enkele van de beeldjes werden zelfs gemaakt door bewoners van ons woon- en zorgcentum.

Nadien trokken we naar Ieper waar we eerst genoten van een aperitiefje en daarna bezochten we de Sint-Maartenskathedraal en het Anglicaans kerkje (St George’s Memorial Church). In restaurant Petrus op de markt van Ieper aten we ons avondmaal.

Als afsluiter en nóg een hoogtepunt van de dag werden we even stil tijdens de Last Post. Onder de prachtige Menenpoort (met de namen van 54896 vermiste Britse soldaten) wordt sinds 1928 (!) iedere avond om 20u stipt de Last Post geblazen. Enkele leden van de Royal British Legion hielpen ons om de trappen van de Menenpoort af te geraken en poseerden graag voor onze groepsfoto. Na een lange maar prachtige dag trokken we moe maar nog steeds genietend terug richting Knokke.